понеділок, 21 грудня 2020 р.

21.12.2020 (Дистанційне навчання)

Група №17

ЗАХИСТ УКРАЇНИ

Урок №30

           Тема: Техніка тампонування рани.

             Підручник:  Гудима А.А. Захист Вітчизни. Основи медичних знань: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту.// А.А. Гудима, К.О. Пашко, І.М. Гарасимів, М.М. Фука - Тернопіль: Астон, 2018. - 192 с.: іл.

 

Мета: ознайомити здобувачів освіти з основною технікою тампонування рани; виховати цілісне ставлення до власного життя та здоров’я; тренувати в умінні надати першу мед допомогу при кровотечах.

Техніка тампонування рани.

За наявності масивних кровотеч на шиї, підпахвових і пахвинних ділянках основним методом її зупинки є тампування рани.

Наявність кровотеч передбачає щільне заповнення порожнини рани бинтом, або чистою тканиною, кровоспинним бинтом.

Під час ведення бойових дій так і при терористичних актах, використовують вибухові пристрої, у тому числі і саморобні, які мають значну вражаючу силу. У поранених та постраждалих виникають кровотечі в місцях приєднання кінцівок до тулуба та основи шиї. Особливістю цих ділянок є те, що на цих ділянках неможливо використати стандартний джгут або турнікет для зупинки кровотечі.

Тому основним методом зупинки вузлових кровотеч є прямий тиск на рану та щільне тампування рани, у тому числі кровоспинними бинтами.

Кровоспинна дія бинта з одночасним притисканням кровоносних судин створює умови для тимчасової зупинки масової кровотечі.

Для тампування рани з метою зупинки кровотечі використовують спеціальні кровоспинні бинти, стерильні бинти, що просоченні кровоспинними засобами. Для зручності їх складають Zподібно або гармошкою (бойова марля).

Якщо після проведення прямого тиску на рану шиї, підпахвових та пахвових ділянок протягом 3–5 хв. кровотеча продовжується, а у вас є кровоспинні засоби, то послідовність ваших дій може бути такою:

-          перевірити притомність постраждалого, поставивши йому запитання, що потребує відповіді;

-          оцінити реакцію постраждалого на біль (щипок за шкіру, за мочку вушної раковини);

-          якщо постраждалий не реагує, то проводять заходи по виявленню місць зупинки кровообігу та одночасно проводять зупинку кровотечі;

-          якщо потерпілий реагує на подразник то проводять тільки заходи зупинки кровотечі;

-          здійснюється щільне тампування рани стерильними кровоспинними бинтами( бойовою марлею).

Кровоспинні компоненти надають дуже велику допоміжну дію. Вони значно зменшують час зсідання крові лише тоді, коли кровоспинний бинт контактує з джерелом кровотечі в глибині рани, тобто у випадку щільного тампування рани. Якщо відсутні перев’язувальні матеріали змочені спеціальною рідиною, використовують звичайні стерильні засоби (бинт, марлю) для тампування рани. Якщо цього недостатньо, використовують другий кровоспинний або звичайний стерильний бинт, доки буде можливість втиснути їх в середину рани, та продовжувати тиск на рану протягом щонайменше трьох хвилин.

При тампування дотримуються таких правил:

-          уважно оглянути рану та виявити місце кровотечі;

-          своєю правою рукою притисніть судини у цьому місці до кисті в грудині рани, щоб зменшити кровотечу; якщо кровотеча на нозі, притиснути стегнову артерію вище рани, одночасно приготувати кровоспинний або стерильний бинт;

-          візьміть у ліву руку кілька петель бинта і підведіть його під пальці правої руки, якою продовжують тиск на судину з використанням підведених петель;

-          повторіть цей прийом до заповнення рани, не послабляючи тиску правої руки;

-          після повного тампування рани, здійсніть прямий тиск на рану двома руками на рану 10 хв. звичайний бинт і 3 хв. – кровоспинний;

-          після виконання маніпуляцій, обережно зменшить тиск і огляньте рану, якщо промокання бинта кров’ю не збільшується накладіть поверх рани компресійну пов’язку;

-          у випадку, якщо кровотеча не зупинилася слід продовжити прямий тиск на рану з максимальним зусиллям до приїзду бригади швидкої допомоги.

Домашнє завдання: опрацювати у підручнику параграф 30 (с.110-114).

Немає коментарів:

Дописати коментар

25 .02.2021 (Дистанційне навчання) Група №26 ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА   Урок №19             Тема: Ефективна комунікація. Конфлікти.             ...