четвер, 19 листопада 2020 р.

 19.11.2020 (Дистанційне навчання)

Група №18

ЗАХИСТ УКРАЇНИ

Урок №23-24

           Тема: Основні ознаки травм живота та скелетно-м'язової системи.

             Підручник:  Гудима А.А. Захист Вітчизни. Основи медичних знань: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту.// А.А. Гудима, К.О. Пашко, І.М. Гарасимів, М.М. Фука - Тернопіль: Астон, 2018. - 192 с.: іл

Мета:  розглянути травми органів черевної порожнини та скелетно-м'язової системи; зясувати симптоми пошкодження органів черевної порожнини та скелетно-м'язової системи, небезпеку та наслідки; вчити надавати першу допомогу при травмах живота та скелетно-м'язової системи; розвивати спостережливість, виховувати почуття відповідальності за життя людини, почуття взаємодопомоги.

Найчастіше причиною звернення в стаціонар з приводу закритої травми живота є дорожньо-транспортні пригоди. На другому місці можна назвати, напевно, «побутові» випадки отримання травм, наприклад, від ударів, отриманих у бійці, від падінь. Ну і, на третьому місці — травми, отримані на робочому місці, наприклад, те ж падіння з висоти або удар копитом в живіт великої тварини.

Чим загрожує людині закрита тупа травма живота?

Ускладнень, які можуть загрожувати, за великим рахунком два:

Гострий перитоніт, який може розвинутися у результаті розривів порожнистих органів;

Шок, що розвивається при ушкодженнях паренхіматозних органів і великих судин.

Ці ускладнення можуть бути, як окремо, так і разом.

Закриттравми живота подiляють на 3 групи:

1. Пошкодження черевної стінки.

2. Пошкодження органiв черевної порожнини:

  •  порожнистих;
  •  паренхiматозних.

3.Пошкодження заочеревинного простору.

Звертають увагу те, що iзольованi пошкодження черевної стiнки у хворих з закритою травмою живота складають 40,5%. Цим пояснюється обов”язкова госпiталiзацiя всiх потерпiлих з даною патологiєю.

Розрізняють слідуючі пошкодження:

  •  iзольованi,
  •   множиннi,
  •  комбiнованi пошкодженння.

До iзольованих вiдносяться пошкодженння одного якого-небуть органа, до множинних – пошкодження його у декiлькох мiсцях. До полiтравм вiдносять пошкодження механiчною силою двох або декiлькох органiв рiзних порожнин або одночасне пошкодження внутрiшнього органа i опорно-рухового апарата. Комбiнованими є пошкодження живота i iнших областей тiла, визванi дiєю двох або декiлькох пошкоджуючих факторiв. 

При закритих трав­мах органів живота можуть ушкоджуватися порожнисті і паренхіматозні органи.

При ушкодженні порожнистих органів (шлунка, кишківника, сечового міхура) бувають удари, роздавлення, неповні й повні розриви всієї товщини стінки органа. Порожнистий орган, наповнений рідиною або роздутий газами, розривається легше, ніж порожній.

Ушкодження паренхіматозних органів живота (печінки, селезінки, нирок, підшлункової залози) бувають без порушення і з порушенням цілості капсули (тріщини, розриви, відриви й роздавлення).Найчастіше при закритій травмі ушкоджується печінка, потім селезінка й нирки. Рідко ушкоджується підшлункова за­лоза. Шлунково-кишковий тракт може бути ушкоджений в будь-якій ділянці, починаючи від шлунка й закінчуючи прямою киш­кою.

Травми живота діляться на відкриті та закриті.

У свою чергу відкриті травми подрозділяються на непроникаючі і проникаючі.

 Поранення живота можуть давати ушкодження внутрішніх органів.

До пошкоджень органів черевної порожнини можна віднести:

  • забиті місця,
  • розриви або надриви (повні або часткові), розчавленого.

Несильний забій травмує зазвичай шкіру. Якщо ж травма сильна, забій супроводжується пошкодженням м'язів і глибоким пошкодженням внутрішніх органів - селезінки, печінки, нирок.

Таке пошкодження викликає зазвичай важку внутрішню кровотечу. Результатом травми порожнистих органів очеревини шлунка, сечового міхура, кишечника, жовчного міхура - буває розрив органу. При розриві вміст органу виливається в порожнину очеревини, через що зазвичай розвивається бактеріальна інфекція.

Сильні забиття черевної порожнини можуть закінчитися летальним результатом, якщо в ушкодження залучені кровоносні судини або якщо внутрішні органи серйозно пошкоджені. Небезпека спочатку виходить з внутрішньої кровотечі і шоку, а потім - від можливого інфікування.

Симптоми пошкодження органів черевної порожнини

Симптомами поверхневого забиття є:

  •  локальна болючість,
  •  обмежена припухлість,
  •  на місці удару - синці.

 Якщо має місце розрив і розтрощення м'язів, на цьому місці утворюється сильна гематома в супроводі гострого болю. Іноді симптоми подразнення ускладнюють діагностування.

При отриманні травми черевної порожнини людина відчуває не тільки гострий біль, але і нудоту. Може з'явитися блювання, почастішати пульс, живіт зазвичай твердне.

Як можна допомогти потерпілому?

При пораненнях живота алгоритм дій досить простий - негайно звернутися за медичною допомогою в черговий хірургічний стаціонар, оскільки навіть без пошкодження внутрішніх органів, необхідно виконати первинну хірургічну обробку рани і накласти шви. Шви можна накладати не пізніше 8:00 після отриманої травми, так як через більш тривалий проміжок часу висока ймовірність нагноєння рани.

Потерпілого потрібно розмістити зручно, щоб у разі блювоти він не захлинувся.

Відкриті рани необхідно накрити чистою тканиною, оголився кишечник - вологою тканиною.

 При пошкодженні таза між ногами покласти подушку, ноги зв'язати разом, не рухаючи самого хворого.

Не можна давати потерпілому ні їжі, ні пиття.

Кишки, які випали не можна вправляти самостійно.

 Необхідно терміново госпіталізувати хворого.

Поняття травми скелетно-м’язової системи.

Ушкодження скелетно-м’язової системи об’єднує різноманітні ушкодження м’язів, сухожиль, сегментів кінцівок або кінцівок в цілому, суглобів, хребта, кісток таза. Унаслідок травм скелетно-м’язової системи розрізняють не тільки місцеві, але й загальні прояви. До місцевих проявів належать переломи кісток, підвивихи суглобів, пошкодження м’яких тканин. Спільними проявами є травматичний шок і жирова емболія (множинне закриття кровоносних судин краплями жиру). Часто такі травми ускладнюють кровотечі, синдром тривалого стиснення, інфекційні чинники.

Переломи кісток і пошкодження суглобів.

Переломи поділяють на закриті та відкриті.

Закритими називають переломи, за яких не відбувається порушення покривних тканин (шкіри). Закриті переломи бувають поперечними, косими, гвинтоподібними, осколковими, вбитими, внутрішньосуглобовими. Такі переломи зазвичай супроводжуються внутрішньою кровотечею. Величина крововтрати залежить від складності перелому, його локалізації та усунення кісткових уламків. Крововтрата і біль обумовлюють розвиток травматичного шоку.

Більш тяжким клінічним перебігом характеризуються бойові травми і травми техногенного походження, що виникають у разі впливу вражаючих факторів осколково-вибухової і вибухової дії. Під час вибухів нерідко виникають множинні осколкові переломи в поєднанні з ушкодженнями і пораненнями органів іншої локалізації або комбіновані травми з опіками і отруєнням продуктами горіння. Унаслідок вибухів і аварійних завалів у постраждалих може розвиватися синдром тривалого стиснення.

Відкриті переломи характеризуються супутніми ушкодженнями (пораненнями) м’яких тканин. Серед невогнепальних відкритих переломів виділяють первинно відкриті, коли ушкодження м’яких тканин і переломи виникають миттєво, і вторинно відкриті внаслідок перфорації (прориву) м’яких тканин і шкіри уламками кістки в зоні первісного закритого перелому.

Ушкодження суглобів можуть бути закритими і відкритими. Виділяють також внутрішньосуглобові переломи, пошкодження зв'язкового апарату і внутрішньосуглобових утворень.

Відкриті ушкодження поділяють на:

  •  проникаючі, що супроводжуються порушенням цілісності шкіри і суглобової капсули;
  •  непроникаючі, коли капсула не пошкоджена.

Небезпека відкритих проникних ушкоджень суглобів полягає в можливості розвитку важких інфекційних ускладнень.

Усі переломи кісток і травматичні ушкодження суглобів можуть бути:

  •  ізольованими;
  •  множинними;
  •  поєднаними;
  •  комбінованими.

 Ізольованими вважають переломи кісток одного сегмента або ушкодження одного суглоба. Під множинними розуміють кілька переломів в одному або кількох сегментах чи суглобах. Поєднаними називають спільні ушкодження кісток і суглобів та органів і структур інших анатомічних ділянок. Діагноз комбінованого ураження визначають, коли має місце спільна дія травмувального агента і вражаючих чинників іонізуючого та світлового випромінювання, отруйних речовин і продуктів горіння.

Діагностика переломів кісток і травматичних ушкоджень суглобів не складає значних труднощів. Остаточний діагноз переломів і вивихів ґрунтується на відомостях комплексного обстеження (клінічні та рентгенологічні дослідження), що дає змогу визначити найбільш раціональну тактику лікування.

Розрізняють абсолютні й відносні клінічні ознаки переломів.

До абсолютних ознак належать такі: наявність кісткових уламків у рані, патологічна рухливість, кісткова крепітація (шум, який чути в місці перелому кістки), укорочення або деформацію кінцівки, порушення цілості кістки, яке визначають рентгенологічно.

Відносними ознаками є припухлість і крововилив у ділянці травми; відчуття болю в ділянці перелому в разі навантаження по осі кінцівки; порушення її функції.

Симптомами закритих ушкоджень суглобів є порушення форми суглоба внаслідок гемартрозу (скупчення крові в порожнині суглоба) і зміщення уламків; біль у суглобі під час руху; обмеження властивих даному суглобу активних і пасивних рухів; патологічна рухливість, не властива даному суглобу.

Травми хребта і спинного мозку. Найпоширенішою причиною хребетної спинномозкової травми є падіння з висоти, притиснення вагою, транспортні травми. Механізм переломів хребта пов’язаний з падінням на ноги або сідниці, ударом по голові (компресійні переломи), прямим ударом, надмірним згинанням (рідше розгинанням), скрученням і надмірним скороченням м’язів (у цьому випадку відбуваються відриви відростків хребців). Надмірне згинання або розгинання хребта найчастіше відбувається в найбільш рухливих його ділянках. Зазвичай це надмірне напруження перевищує фізіологічні можливості органу, що призводить не тільки до порушення цілості кісткових структур хребта, але й до пошкодження спинного мозку.

Усі закриті травми хребта поділяють на ушкодження зв’язкового апарату, переломи тіл, дуг і відростків хребців, переломо-вивихи і множинні пошкодження хребта.

Ушкодження спинного мозку поділяють на струс, стиснення, забій, частковий і повний розрив. Залежно від рівня ушкодження, розрізняють ушкодження шийного, грудного, попереково-крижового відділів спинного мозку та корінців кінського хвоста.

Характерними клінічними ознаками ушкодження спинного мозку є біль у ділянці хребта, зниження сили м’язів і обмеження активних рухів у суглобах рук і ніг аж до повного їх паралічу, а також порушення чутливості й функціонування тазових органів (наприклад, нетримання сечі). Важкість стану постраждалого залежить не тільки від тяжкості травми (струс, забій або стиснення), але й від рівня ушкодження. Наприклад, дуже небезпечні травми шийного відділу, які супроводжуються важкими розладами, коли навіть необережне перекладання постраждалого може привести до миттєвої смерті.

Найефективнішим лікувальним заходом у разі травми скелетно-м’язової системи є іммобілізація кінцівки (надання їй стану нерухомості). Під іммобілізацією розуміють застосування різних видів пов’язок і фіксуючих пристроїв, що здатні забезпечити стабільну нерухомість уламків кісток і суміжних суглобів.

Невідкладна допомога під час травми спинного мозку передбачає необхідність правильного положення постраждалого на ношах і якнайшвидшу евакуацію в травматологічний або нейрохірургічний (у разі ушкодження спинного мозку) стаціонар. Постраждалого дуже обережно вкладають на щит в положенні на спині і обережно фіксують ременями. За відсутності щита постраждалого транспортують на ношах в положенні лежачи на животі За пошкодження шийного відділу хребта здійснюють іммобілізацію хребта разом з головою спеціальними шинами.

 Домашнє завдання: опрацювати параграф 23-24  (с. 80-85). Дати відповідь на питання:

  1.  Яка анатомічна будова черевної порожнини?
  2.  Які ознаки проникаючих поранень живота?
  3.  Чому важко діагностувати ушкодження органів черевної порожнини під час закритих травм живота?
  4.  Що є характерною ознакою важкого стану, який свідчить про необхідність негайного хірургічного втручання через поранення живота?
  5.  Які бувають ушкодження скелетно-м’язової системи?
  6.  Які бувають переломи та ушкодження суглобів?
  7.  Назвіть клінічні ознаки переломів.
  8.  Які симптоми закритих ушкоджень суглобів?
  9.  Що є причиною хребетної спинно-мозкової травми?
  10.  Які є ушкодження спинного мозку?
  11.  Назвіть характерні клінічні ознаки ушкодження спинного мозку.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

25 .02.2021 (Дистанційне навчання) Група №26 ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА   Урок №19             Тема: Ефективна комунікація. Конфлікти.             ...