пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

24.04.2020 (Дистанційне навчання)
27.04.2020 (Дистанційне навчання)

ГРУПА №28
ВІЛЬНО ВИБРАНИЙ ПРЕДМЕТ

УРОК №43-44

ТЕМА: АЛКОГОЛЬ ТА НАРКОТИКИ.

          Тема: Алкоголь та наркотики 
          Мета: Через розкриття негативного впливу алкоголю та наркотиків на організм людини, розвивати почуття зневаги до вживання наркотиків та алкоголю,  формувати в учнів усвідомлення шкідливості вживання алкоголю та психоактивних речовин, навчити учнів визначати особливості негативного впливу алкоголізму на сім’ю, заохочувати дітей до здорового способу життя.


Епіграф: “Ти ллєш вино і пєш, як цар і повелитель.
                                  Чекай, ти ще зрозумієш, що – ти його служитель.”

          Хід    уроку :
1. Актуалізація опорних знань:
Коли, на вашу думку вперше з’явилися алкогольні напої?
Чому люди вживають спиртні напої?
Який закон існує на Україні щодо продажу алкогольних напоїв
неповнолітнім?
2. Пояснення нового матеріалу:
Алкоголізм – хвороба XXI століття.
Хвороба наркоманії.
Короткий опис псиоактивних речовин.
3. Закріплення нового матеріалу :
Хто такий алкоголік?
Якими є первинні ознаки алкоголізму?
Які ви знаєте види наркотичних речовин? Як вони впливають на організм?
Як ви оцінюєте ймовірність для вас особисто потрапити у ситуацію ризику вживання наркотиків ? Від чого це залежить?
Чи може наркоман припинити вживання наркотиків лише силою волі? Чому?
4. Підсумок уроку.

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ АЛКОГОЛЮ.
 “Тисячі років тому люди почали виготовляти алкогольні напої із практичних міркувань. Виготовлення вина почалося ще у давньому Єгипті, коли виявилось, що виноградний сік швидко псується, а зіпсований зберігається тривалий час. Крім того, існувала ще одна проблема стосовно забрудненої води, і єгиптяни помітили, що вино є чудовим напоєм, який не призводить до негативних наслідків, в той час як пиття забрудненої води спричиняло різні захворювання. Пізніше вино стали використовувати в Європі для відправлення святої меси. Виготовлення вина набуло важливого значення для римо-католицької церкви. Близько 1300-го року у Центральній Європі почала розвиватися пивоварна промисловість. У цей час популярність вина теж швидко зростала. Люди почали експериментувати з різними видами алкоголю, а його вживання стало невід’ємною частиною культури Європи.
     Для того, щоб кожен з нас міг прийняти грамотне, обґрунтоване рішення стосовно доцільності вживання цього наркотику, необхідно усвідомити шкідливість наслідків його впливу на людину.”


АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.
Наш урок буде присвячений обговоренню проблеми алкоголю та наслідків його вживання для організму людини. Чим більше ви дізнаєтесь про вплив алкоголю на організм, тим легше буде прийняти розумне рішення стосовно доцільності його використання.
Остаточна рішення за вами!

АЛКОГОЛЬ І ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.

Як  впливає алкоголь на наші внутрішні органи?

                               Печінка
 Перед виділенням з організму алкоголь має бути розщепленим на двоокис вуглецю та воду. За одиницю часу печінка здатна розщеплювати лише невеликі кількості алкоголю. Решта циркулює у крові до повного  її розщеплення печінкою. Стан печінки настільки погіршується, що це може проявитися у виникненні тривожних симптомів у травному тракті та системі кровообігу. Цироз печінки – це таке її пошкодження, при якому гинуть здорові тканини і замість них залишається жирова тканина та рубці.

                           Головний мозок
 Оскільки алкоголь циркулює в системі кровообігу, він потрапляє до всіх органів тіла. За кілька хвилин він досягає головного мозку. Дія алкоголю має заспокійливий та депресивний характер. Він також уповільнює роботу головного мозку. Алкоголь може призвести галюнацій та провалів у пам’яті.

                       Органи чуття
Вживання алкоголю може призвести до пошкодження зору та слуху. Можуть також погіршитися відчуття смаку, нюху та дотику.

           Шлунок та тонкий кишечник
На відміну від їжі, алкоголь не перетравлюється у шлунку і тонкому кишечнику. Навіть невеликі кількості алкоголю можуть призвести до секреції у шлунку травних соків, що створює почуття голоду. Постійне подразнення шлункової слизової оболонки призводить до виникнення гастриту – хронічного запалення слизової оболонки шлунка.


АЛКОГОЛЬ І РОДИНА
Алкоголізм у дорослих розвивається часто дуже повільно.
Іноді аж до прояву найостаннішої стадії розвитку алкоголізму можна і не підозрювати, що ця проблема вже зявилася у вашій родині.

      Вірш про негаразди в родині через алкоголізм

                           Плаче зажурений батько,
                           Вчора зарплата була
                           Гроші пропив до копійки
                           Чим похмелитись нема

                           Падають сльози мов роси,
                           Діти в куточку сидять,
                           Батько у ліжку ригає,
                           Мати не знає що дать.

                          Жінка люта мов тигриця,
                          Плюнула в очі мені:
                          “Ти більше нічого не знаєш,
                          Окрім горілки в житті.

                         Ношу я в кишені пляшку,
                         Випити хочу до дна,
                         Щоб не ця клята горілка
                         З родиною був би щодня.

                         Ох як я хочу горілки,
                         Серце горить без вогню,
                         Тільки у мене до жінки
                         Немає ніколи жалю.


Спирт руйнує наш організм, послаблює силу волі, нівечіть нащадків, веде до деградації особистості. Якщо все ж таки у вас в родині існує проблема алкоголізму намагайтеся (будь-якими способами) вмовити члена своєї родини пройти відповідне лікування. Адже  алкоголізм можна вилікувати, але за бажанням хворої людини.

Висновок: Молоді люди, які вважають випивку засобом розслаблення глибоко помиляються. Ти можеш сам нЕ помітити як у тебе виникне  потреба випити і це є вже 1 стадією захворювання. Цього не можна допустити, адже для нашої держави потрібні здорові молоді люди на яких чекає цікаве життя. І памятайте - здоровя,щастя та радість у ваших руках!


ХВОРОБА НАРКОМАНІЇ.
Ставлення до наркотиків у нашому суспільстві зовсім інше, ніж до алкоголю. Вже те, що за виготовлення, зберігання та транспортування їх з немедичними цілями кримінальне покарання, є перепоною для всіх законослухняних громадян. Інакше кажучи, якщо вживання спиртного з точки зору будь-якої людини - її особиста справа, то вживання наркотиків відразу ставить суб’єкта конфліктну ситуацію з законом. У цьому випадку людина протиставляє себе суспільству, відкидає будь-які соціальні цінності.
Наркоманія – це хвороба, викликана систематичним вживанням речовин, які включені до списку наркотиків. Вона проявляється психічною і фізичною залежністю від них.
Термін “наркоманія” походить від грецьких слів “narko”- заціпеніння, оніміння та “mania” – безумство, пристрасть, потяг, і означає хворобливий потяг, пристрасть до вживання наркотиків.
В залежності від фізіологічних особливостей людини, наркотична залежність може виникнути у деяких людей вже одразу після введення якоїсь наркотичної речовини. Наркозалежність починається з психологічної схильності вживання наркотичних речовин: високої схильності до ризику, невміння оцінити себе, уявити наслідки своїх дій. Схильні до нарковживання люди не мають звичок регулювання свого психічного стану, легко піддаються  впливу з боку знайомих та друзів.
Існує 3 етапи наркозалежності:
Після першої спроби наркотика починається етап епізодичного вживання, цей етап дуже короткий – від кількох тижнів до кількох місяців.
Наступний етап- психологічна залежність. Людина думає про приємні відчуття від наркотиків, за допомогою наркотику бажає досягти внутрішньої рівноваги та прагне знову відчути дію речовини.

Нарешті 3 етап –фізична залежність. Організм людини вже не може нормально функціонувати без наркотику, а при спробах обійтися без наркотику погіршується фізичний стан людини. Це змушує наркомана шукати наркотик, збільшувати його кількість. Людина втрачає цікавість до всього, що  не повязане з наркотиками: робота, сім'я, захоплення стають нецікавими і непотрібними їй.

НАРКОТИК- хімічна речовина рослинного або синтетичного походження, здатна навіть при одноразовому вживанні викликати залежність.
Існує декілька видів наркотичних речовин:
  •  Група опію- опіоїди. Дія – людина відчуває тепло в усьому тілі, свербіж, почуття розслаблення. Людина переживає почуття задоволення собою, але це лише на момент вживання наркотику.

Ці наркотики  викликають психічну залежність і призводять до систематичного вживання.
  • Барбітурати- речовини, застосовані в медицині як снодійне. Після вживання барбітуратів, після короткочасного

 (1-2 хв.) стану розслаблення, знемоги наступає фаза збудження, яка характеризується різким зниженням самоконтролю і руховою загальмованістю.
  • Кокаїн, феномін, ефедрин, кофеїн- діють аналогічно їх вживання викликає великі розлади координації рухів, розвиток психотичного стану (галюцинації), ефективних порушень.
  • транквілізатори – як інші наркотики, діють на центральну нарвову систему, шляхом порушення передачі нервового імпульсу.
  •  Гашиш- наркотик, має галюциногенну дію, після вживання якого можуть виникнути різні слухові та зорові розлади сприймання.
  • наркоман, якщо він почав приймати наркотики в молодому віці, живе до 30-35 років. А майже 50% наркоманів закінчують життя самогубством. Деякі вмирають від виснаження організму. Навіть через кілька років ( якщо людина лікувалася від наркозалежності в спеціальних  закладах) після  останнього вживання наркотиків людину не можна вважати повністю здоровою.


ЗАКРІПЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

(Проаналізуйте ситуації)

Ситуація 1
Ситуація 2
“Андрій познайомився з новим сусідом і вирішив зайти до нього в гості. Там сиділи ще кілька юнаків та дівчат. Вони слухали музику, розмовляли. Один  на кухні варив якесь зілля, по всій квартирі розповсюджувався запах хімічних речовин. Новий знайомий запропонував Андрію “спіймати кайф” разом...”
“Наталка була дуже стривожена, вона боялася іспитів до коледжу. До неї зайшла подруга і запропонувала випити зараз перед іспитами по парі таблеток. “Знаєш, - казала вона,- я їх завжди пю у складних обставинах. Після цього все стає байдужим, почуваєшся дуже спокійно...””

Що треба робити Андрію? Чому? Як має себе повести Наталка?Що може бути в разі вживання цих речовин?


ПІДСУМОК УРОКУ

Алкоголізм і наркоманія - це хвороби, яких можна уникнути. В нелегкі хвилини згадайте слова Джека Лондона: “Хмільне завжди протягує нам руку, коли ми стаємо слабкими, коли ми стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід із скрутного становища. Але обіцянки ці брехливі: обмануте душевне піднесення, фізична сила, яку воно обіцяє примарна6 під впливом хмільного ми втрачаємо істинну уяву про цінності речей”. Це саме стосується і наркотиків.

Якщо ви все зрозуміли і зробили висновки з сьогоднішнього уроку, то зробіть ще одне зусилля - ніколи в житті не торкайтеся до чарки та наркотиків!

          Домашнє завдання: напишіть твір на тему "Люди не вмирають - вони вбивають себе самі!" (Сенека). Надішліть виконане завдання на мою електронну пошту - miakotamariia@gmail.com.

                                 Успіхів! Бережіть себе!

Немає коментарів:

Дописати коментар

25 .02.2021 (Дистанційне навчання) Група №26 ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА   Урок №19             Тема: Ефективна комунікація. Конфлікти.             ...